Nigdy takich nie jadłam, dlatego tym bardziej byłam ciekawa co z tego wyjdzie.
Zrobiłam więcej i obdarowałam rodzinkę, aby spróbowali moich kulinarnych wyczynów :)
Oto składniki:
- ziemniaki,
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- ser żółty,
- pieprz,
- vegeta,
- bazylia,
- oregano,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Można również dodać:
podsmażony boczek, kawałki mięsa, wędliny, cebuli- kto co lubi :)
Ja zrobiłam dwie wersje kotletów: tradycyjne oraz tradycyjne z boczkiem.
P.S. Celowo nie piszę ilości składników, gdyż każdy robi wg uznania. Jedynie powiem tak:
- z ok. 1kg ziemniaków wychodzi mniej więcej 13 kotletów średniej wielości,
- Ja dodałam pół kostki (200g) sera, ale można dać mniej jeżeli ktoś nie przepadam lub więcej ;),
- 1 kg ziemniaków- 1 jajko, 2 kg ziemniaków- 2 jajka...
Przygotowanie:
Ugotowane i przestudzone albo chociaż trochę ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyciągnąć i przełożyć na trzy pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Następnie wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy (wsypywałam na oko) i starty ser.
Zagnieść ciasto i formować z niego kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Do kotletów zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty oraz sos czosnkowy.
Sos czosnkowy:
- majonez
- jogurt naturalny
- ząbki czosnku
- trochę cukru
Wszystkie składniki zmieszać i ubić trzepaczką.
Kotlet z boczkiem:
Kotleciki są miękkie i bardzo pyszne, wszystkim smakowały ;)
Cmok ;)
Polecam bardzo te kotleciki, są przepyszne i szybkie do zrobienia. Można je podawać naprawde w różnych postaciach z różnymi surówkami tylko wystarczy pomysł :)
OdpowiedzUsuń