Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni (ja znalazłam firmy Lubella) - zużyłam mniej więcej pół opakowania makaronu, ale pamiętajcie że moje obiady najczęściej przygotowywane są dla 2 osób.
- kostka żółtego sera
- puszka pomidorów
- 2 mniejsze pomidory lub jeden duży
- 500 g. mięsa mielonego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w kosteczkę i szklimy ją z czosnkiem na patelni, dodajemy mięso mielone i smażymy.
2. Na tarce trzemy ser.
3. W misce robimy sos: blendujemy wszystkie pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
4. W garnku gotujemy wodę i wkładamy po 3-4 sztuki makaronu (w zależności ile zmieści się w garnku) na 2 minuty aby lekko zmiękł.
5. Rurki nadziewamy mięsem i startym serem (ok. 1/4 kostki), delikatnie aby nie popękały.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim nadziany makaron.
7. Następnie polewamy przygotowanym sosem tak aby zakryło całość.
8. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
9. Na 10 minut przed wyjęciem dania posypać je resztą startego sera.
GOTOWE!
Smacznego!
Cmok :)
Robilam raz! Dobrze ze mi przymonialas :) trzeba to powtorzyc! Mniam! Kocham ser!
OdpowiedzUsuńNatychmiast zgłodniałam. Koniecznie muszę wypróbować przepis. ;)
OdpowiedzUsuń