ZUPA PIECZARKOWA Z KLUSKAMI
Składniki:
- ok. 1 kg
pieczarek
- 1 średnia cebula
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- 100 ml śmietanki 30%
- 300 ml śmietanki do zup 18%
- olej lub masło do smażenia
- natka pietruszki
Składniki na kluski lane:
- 2 jajka
- ok. 100g mąki pszennej (3-4 łyżki)
- 1 łyżka wody
- sól
ZUPA:
1. Cebulę
kroimy w piórka i smażymy na oleju/maśle.
2. Pieczarki
oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie wrzucamy do cebuli, całość pieprzymy
i solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
3. W tym
czasie gdy wszystko się dusi, do garnka wlewamy ok. 1,5l wody i ją zagotowujemy.
4. Do
gotującej się wody wrzucamy pieczarki z cebulą.
5. Do dużego kubka wlewamy śmietany i dolewamy gorącego wywaru. Wlewamy to do zupy i całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.
KLUSKI LANE:
1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
2. Do miski wrzucamy wszystkie produkty (mąka, woda, jajka, sól) i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Do gotującej się wody wlewamy ciasto, najlepiej pomóc sobie łyżką. Kluski mieszamy lekko w garnku. Gdy woda po raz kolejny zacznie wrzeć kluski odcedzamy na sitku.
Kluski wykładamy na talerz, następnie wlewamy gorącą zupę, a na wierzch sypiemy pietruszkę.
Smacznego :)))
Cmok :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje bardzo za wszystkie komentarze :) i zapraszam do śledzenia mojego bloga :)
Wulgarne komentarze zostaną usunięte!