Obiad zazwyczaj przygotowuję dla dwóch osób, także z podanych składników wychodzą dwie porcje.
Dzisiejszy przepis przedstawię krok po kroku ze zdjęciami.
Pierś
z kurczaka w cieście francuskim
- 2 małe filety z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 szt. pieczarek
- 2-4 plasterki sera
- mała cebula
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma
- olej
- żółtko
WYKONANIE:
1. Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, przyprawiamy i smażymy z dwóch stron (
nie muszą być idealnie wysmażone).
Po smażeniu najlepiej odsączyć je z tłuszczu
na papierowych ręcznikach.
2. W między czasie kroimy pieczarki w kostkę i podsmażamy na drugiej
patelni. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy do pieczarek.
3. Ciasto kroimy na dwie części. Każdą z części nacinamy po dwóch stronach,
tak aby środek ciasta nie został pocięty.
4. Gdy już wszystkie składniki zostaną podsmażone układamy je na
przygotowanym cieście francuskim.
Pierś, pieczarki z cebulą, a na koniec
plasterek sera.
5. Zaplatamy paseczki na przemian prawy-lewy, jak byśmy robili warkocza.
6. Gotowe warkocze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ubijamy żółtko i smarujemy górę warkoczy.
Do piersi zrobiłam ziemniaczki podsmażane i surówkę.
Oto obiad w całości:
Prezentacja od środka:
Po zjedzeniu uważam, że danie jest bardzo sycące i tak
naprawdę nie wymaga aby do niego przygotowywać dodatki. Moim zdaniem sama
surówka wystarczy.
Przede wszystkim jest bardzo pyszne, Polecam spróbować!
Cmok :)
Cmok :)
szukałam podobnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńsuper,
pozdrawiam.