niedziela, 11 sierpnia 2013

Jagodowy serniczek- bez pieczenia

W tak gorące dni jakie były ostatnio nie chce się gotować ani piec, dlatego jak muszę zrobić ciasto to najbardziej lubię robić takie bez pieczenia :) Po co się męczyć ;)
Uważam, że trzeba korzystać z sezonowych owoców, dlatego główną rolę w tym torciku odgrywają jagody :)  


Jagodowy serniczek-  bez pieczenia 
Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 szk. jagód (może być trochę więcej)
- ok. 250g herbatników
- 4 szt. serka homogenizowanego o smaku waniliowym (150g x 4)
- czubatą łyżkę śmietany
- ¾ kostki margaryny/masła


Wykonanie:
1. Najpierw w misce pokruszyć herbatniki.
2.  W rondelku rozpuścić margarynę i wlać ją do pokruszonych herbatników, muszą się połączyć. Dno tortownicy (śr. 24 cm) wyłożyć herbatnikami i mocno ugnieść, żeby było zbite. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 8 min., później poczekać aż wystygnie, albo na 10 min. wstawić do zamrażalnika. 
3. Żelatynę należy rozpuścić w szklance w ok. 8 łyżkach gorącej wody. 
4. Do miski wsypać jagody, dodać serki, śmietanę- miksować i powoli dodawać rozpuszczoną żelatynę. Spróbować masę, gdy będzie mało słodka można dodać trochę cukru pudru. Po zmiksowaniu wrzucić kilka całych jagód. Wstawić do lodówki na ok. 25 min. 
5. Po wyjęciu na spód wyłożyć masę jagodową, a na wierzch porzucać trochę jagód. Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego ;)

Cmok :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje bardzo za wszystkie komentarze :) i zapraszam do śledzenia mojego bloga :)

Wulgarne komentarze zostaną usunięte!