poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zupa pieczarkowa z kluskami

Witam, dzisiaj dawno niewidziany post kulinarny. Wszyscy żyją przygotowaniami do Świąt ale przed świętami też trzeba jeść, dlatego u mnie coś na obiad, a dokładniej smaczna zupa pieczarkowa z lanymi kluskami.


ZUPA PIECZARKOWA Z KLUSKAMI

Składniki:
- ok. 1 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- 100 ml śmietanki 30%
- 300 ml śmietanki do zup 18%
- olej lub masło do smażenia
- natka pietruszki

Składniki na kluski lane:
- 2 jajka
- ok. 100g mąki pszennej (3-4 łyżki)
- 1 łyżka wody
- sól

ZUPA:
1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju/maśle.

2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie wrzucamy do cebuli, całość pieprzymy i solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości.

3. W tym czasie gdy wszystko się dusi, do garnka wlewamy ok. 1,5l wody i ją zagotowujemy.
4. Do gotującej się wody wrzucamy pieczarki z cebulą. 

5. Do dużego kubka wlewamy śmietany i dolewamy gorącego wywaru. Wlewamy to do zupy i całość doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą. 


KLUSKI LANE:
1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
2. Do miski wrzucamy wszystkie produkty (mąka, woda, jajka, sól) i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
3. Do gotującej się wody wlewamy ciasto, najlepiej pomóc sobie łyżką. Kluski mieszamy lekko w garnku. Gdy woda po raz kolejny zacznie wrzeć kluski odcedzamy na sitku.


Kluski wykładamy na talerz, następnie wlewamy gorącą zupę, a na wierzch sypiemy pietruszkę. 
Smacznego :)))

Cmok :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje bardzo za wszystkie komentarze :) i zapraszam do śledzenia mojego bloga :)

Wulgarne komentarze zostaną usunięte!