środa, 28 sierpnia 2013

Zapiekanka Cannelloni

Witam, dzisiaj coś od kuchni, czyli zapiekanka z makaronem cannelloni. Przygotowanie takiej zapiekanki nie jest trudne :) ale zdecydowanie nie należy do do szybkich obiadów.


Składniki:
- opakowanie makaronu cannelloni (ja znalazłam firmy Lubella) - zużyłam mniej więcej pół opakowania makaronu, ale pamiętajcie że moje obiady najczęściej przygotowywane są dla 2 osób.

- kostka żółtego sera
- puszka pomidorów
- 2 mniejsze pomidory lub jeden duży
- 500 g. mięsa mielonego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól











Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w kosteczkę i szklimy ją z czosnkiem na patelni, dodajemy mięso mielone i smażymy.
2. Na tarce trzemy ser.
3. W misce robimy sos: blendujemy wszystkie pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
4. W garnku gotujemy wodę i wkładamy po 3-4 sztuki makaronu (w zależności ile zmieści się w garnku) na 2 minuty aby lekko zmiękł.
5. Rurki nadziewamy mięsem i startym serem (ok. 1/4 kostki), delikatnie aby nie popękały.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim nadziany makaron.
7. Następnie polewamy przygotowanym sosem tak aby zakryło całość.
8. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
9. Na 10 minut przed wyjęciem dania posypać je resztą startego sera.

GOTOWE!
 
Smacznego!
Cmok :)

2 komentarze:

  1. Robilam raz! Dobrze ze mi przymonialas :) trzeba to powtorzyc! Mniam! Kocham ser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Natychmiast zgłodniałam. Koniecznie muszę wypróbować przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje bardzo za wszystkie komentarze :) i zapraszam do śledzenia mojego bloga :)

Wulgarne komentarze zostaną usunięte!